Moje babička byla pekařka s velkým P. Můj děda byl profesí pekař, a tak o pečení něco málo věděl. Dohromady jim to spolu dobře peklo. Jejich vánočka měla chuť másla, vanilky, rumu a Vánoc🎄. O tenhle skvělý recept se s vámi velmi ráda podělím a tímto zdravím svoji milovanou babičku ❤️
Co budete potřebovat na 2 vánočky:
NA TĚSTO
1 kg polohrubé mouky (párkrát jsem použila Babiččinu mouku na kynutá těsta a byla také dobrá)
250 g másla
250 g cukru krupice + vanilkový cukr
1 čajová lžička soli
4 žloutky vajíček z Vlkovce
7g droždí
+/- 400 ml vlažného mléka
NA POSYP
oloupané mandle
moučkový cukr
1. Kváskování – do hrnečku rozdrobte droždí, přisypte polévkovou lžíci cukru, mouky a zalijte trochou vlažného mléka. Zadělejte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.
2. Prosívání – než vyběhne kvásek, přesijte do větší mísy mouku – tuhle část nepodceňte, je to důležité!
3. Všechno do mísy – prosátou mouku smíchejte se solí, cukrem a vanilkovým cukrem.
4. Přidejte žloutky, vlažné mléko a vykynutý kvásek.
5. Připravte bicepsy – pokud těsto zaděláváte ručně budete to potřebovat :-). Těsto hňoucejte tak dlouho, dosud nepřestane lepit a suroviny se nespojí. Já ho zadělávám v robotovi, je to o dost jednodušší. Dokonce jsem si robota kvůli vánočce koupila🙈.
6. Jděte na kafe – Zadělané těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo bez průvanu kynout. Klidně běžte na nákupy nebo s kámoškou na kafe, tohle tuhé těsto kyne i několik hodin – cca 3 hodiny.
7. Po vykynutí těsta, opatrně zapracujte rozinky.
8. Pletení k spletení- rozdělte si těsto na odpovídající počet pramenů. Já pletu stejně jako moje babi celkem z 9. Spodní patro ze čtyř přeneste hned na plech a uprostřed hranou ruky připravte důlek, do kterého vložte prostřední patro upletené ze tří pramenů. Opět hranou ruky připravte prostor pro horní patro zapletené ze dvou pramenů. Konce horního pletence zahrňte pod spodek vánočky. Na závěr zapíchněte proti sobě špejle, kterými tvar vánočky zpevníte.
9. Hups do trouby – nechte vánočku na plechu ještě cca 30 minut kynout a předehřejte si troubu na 220 stupňů, horkovzuduch vždy cca o 20° méně. Než ji dáte do trouby potřete ji rozšlehaným vejcem a poklaďte mandlemi. Pečte zhruba hodinu: prvních 5-10 minut na 220°C, dalších 20-25 minut stáhněte na 150 a zbytek času cca na 120°C.
Před vyjmutím z trouby zkontrolujte zapíchnutím špejle, že je vánočka už upečená. Těsto se nesmí na špejli přichytit. Po upečení nechte vánočku vychladnout a teprve pak pocukrujte moučkovým cukrem.
Ať se vám tohle dílo vydaří a vaše Vánoce jsou sladké a veselé!🎄
Šťastné a veselé!